Luxemburg 2022

 

Dinsdag 1 maart

 

Off we go to Luxemburg. Het is relatief rustig op de weg en de gps leidt ons via de Brusselse ring en Luik naar de Duitse grens. Na een korte passage over Duits grondgebied komen we aan op onze eerste bestemming voor deze trip, Vianden. Een mooie camperplaats gelegen aan de oever van de  Our. De slagboom staat open en we kiezen een plaatsje. Een ticket dient aan de automaat te worden gekocht. Meerdere betaalpogingen met de kredietkaart lukken echter niet, en van mede-camperaars ook niet. We halen alle portemonnees en potjes met kleingeld boven en halen precies het benodigde ronde bedrag van 15 euro. Voor deze prijs mag je er 24 uur staan en gebruik maken van de nette sanitaire voorzieningen. 

Het kasteel van Vianden torent boven de stad uit en staat op de planning voor morgen. Vandaag verkennen we het stadje. Een minder slimme zet is het om dit op sneakers te doen in plaats van wandelschoenen waardoor het eindresultaat voor Janne een modderbroek -en jas is na een glijpartij op een weliswaar prachtig speelpleintje. Lesson learned voor vandaag en vooruitzichten naar een wasmachine op de camping eerstdaags. ‘s avonds kunnen we nog genieten van een uitzicht op het mooi verlichte kasteel vanaf de camperplaats.

 

Woensdag 2 maart

 De stilte afgelopen nacht werd geapprecieerd met een goede nachtrust. Een bezoek aan de lokale bakker brengt lekkere ontbijtkoeken in de camper. We kunnen er tegen en trekken naar het kasteel, één van de grootste trekpleisters van Luxemburg maar daar is vandaag weinig van te merken met slechts een handvol bezoekers. Het kasteel is wel een bezoek waard met een mooi parcours doorheen het gebouw. In de toren kunnen we genieten van een mooi uitzicht over Vianden en kunnen we Appie spotten. Na een koffie in de cafetaria dalen we terug af richting camperplaats en maken we ons terug vertrekkensklaar.

Na de service vertrekken we richting Berdorf nabij het Müllerthal, klein Zwitserland van Luxemburg. Via een tussenstop in de Cactus (die enkel in de portemonnee prikt) van Echternach rijden we naar camping Martbusch in Berdorf. We kiezen voor een plaats op de camping, alhoewel er ook quickstop plaatsen voor campers aanwezig zijn. Gezien er nog niet veel campings open zijn is het er behoorlijk druk maar omdat we gereserveerd hebben kunnen we vlug tot op ons plekje rijden. De plek is helaas niet echt vlak en we hebben wat moeite om Appie goed te plaatsen, we maken er het beste van en een verse spaghetti wordt op tafel getoverd.

Donderdag 3 maart

De positie van Appie heeft ons toch wat parten gespeeld afgelopen nacht en we hebben ons al beter gevoeld. Een douche in het propere sanitair doet ons goed en in de voormiddag doen we het rustig aan. In de namiddag doen we wandeling B2 van de Mullerthal Trail, de wandeling is maar 4.2km lang en dus te doen voor de kinderen. Prachtige natuur en adembenemende rotsformaties, mooie uitzichtpunten en veel trapjes. Best wel pittig en we doen er toch iets meer dan twee uur over, maar zeker de moeite waard, in ieder seizoen. Gezond moe brengen we de rest van de avond door in Appie. De kinderen kunnen zich nog wat verder uitleven met de nieuw gemaakte vriendjes op de camping.

Mullerthal Sieweschloeff
Mullerthal trail Berdorf

Vrijdag 4 maart

Op de planning staat Diekirch vandaag. Vooraleer we naar daar rijden houden we halt bij de Huel Lee rots, een door mensenhand uitgeholde rots en een bezoekje waard. Wij hollen de rots niet verder uit en rijden met een stop aan het kasteel van Beaufort. We zetten het kasteel van Beaufort samen op de foto met chateau Appie  en rijden verder tot in Diekirch. Er is een camperplaats aan de rand van de stad, aan de inrit van camping de la Sûre. De camping zelf is nog niet open en dus geen voorzieningen maar voor zeven euro kunnen we één van de beschikbare camperplekken kiezen. Het is stralend weer en tijd voor een croque op de Cadac en een stoeltje in de zon. 

In de namiddag trekken we te voet door het centrum naar het militair museum. Met een toegangsprijs van slechts 5 euro is het museum zeker de moeite. Een zeer uitgebreide collectie op een schitterende manier tentoongesteld. In het museum komt vooral de tweede wereldoorlog aan bod maar ook wat algemene geschiedenis van de Luxemburgse defensie. Net zoals in het kasteel van Vianden hebben we ook hier bijna het volledige museum voor ons, wat moeten we meer hebben?

 

Na nog een rondje door het centrum gaat het naar Appie en de oever van de Sûre. Een vieruurtje in de zon en een spelletje Kubb laten de tijd terug veel te snel voorbij gaan en voor we het weten liggen we in dromenland.

Mullerthal rotsformatie Huel Lee /  Hohllay cave

Zaterdag 5 maart

Culinair hoogtepunt deze middag, Mcdonald's. Behoorlijk druk in de Mcdonald's waardoor Appie bijna ingesloten is op de parking, gelukkig kunnen we hem met een beetje moeite bevrijden en gaan we richting Esch-sur-Sûre, camping Im Aal. Appie staat er in alle vrijheid op een mooi plekje en wij trekken naar het dorp, één van de mooiste in Luxemburg. De burchtruïnes domineren over het dorp en de beklimmingen tot in de torens leiden tot mooie plaatjes. Het laatste avondmaal voor deze trip wordt een uitgebreid aperitief. ‘s avonds wordt het buiten behoorlijk koud maar maken we het binnen gezellig warm.

 

Zondag 6 maart

Luxemburg u was fantastisch, vandaag helaas terug naar het verre West-Vlaanderen. Net voor de grens nog wat boodschappen en vol tanken. Aan de staat van het wegdek merken we vlug dat we terug in België zijn. Rond de middag lassen we nog een tussenstop in op de camperplaats van Floreffe, aan de oevers van de Samber en in de schaduw van de abdij van Floreffe. Nu we hier zijn doen we een blitsbezoek aan de abdij, de abdij lijkt een beetje vergane glorie maar is desalniettemin mooi. Het mag gezegd zijn dat de monniken kozen voor een mooi uitzicht. Na het bezoek wordt de laatste rechte lijn naar de thuisbasis ingezet en blikken we terug op een geslaagde zesdaagse Luxemburgtrip.

Esch-sur-Sûre
Esch-sur-Sûre
Abdij van Floreffe - zicht op Samber
Abdij van Floreffe

Reactie plaatsen

Reacties

Melissa Parmentier
8 maanden geleden

Leuk verhaal en leuke website ! Ik maak alvast wat reclame !
Geniet van jullie Appie, wat een mooi en warm gezin.

Mireille Van laere
9 maanden geleden

Tof verhaal, wij hopen de eerste week van de paasvakantie een luxemburgtripje te maken.
Nog veel plezier met Appie 😉